[Ple Municipal] Crònica del ple del mes de maig

Ahir es va celebrar el Ple Municipal de l'Ajuntament d'Olot corresponent al mes de maig, us resumim les qüestions més destacades.

SÍNDIC DE GREUGES

El Ple va començar amb la presència del Síndic de Greuges que va presentar el seu informe anual en relació a la ciutat d'Olot. En la roda d'intervencions, el grup municipal de la CUP vam aprofitar per evidenciar i fer arribar al Síndic els greus casos de racisme a què han de fer front alguns joves olotins a l'hora d'accedir a un habitatge de lloguer.

 

PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

L'equip de govern va donar compte del resultat de la votació dels pressupostos participatius que van assolir una participació del 8%. Evidentment, pensem que hi ha moltes coses a millorar, malgrat tot, felicitem a totes les persones i entitats que hi han participat i els han fet possibles. Ara cal treballar perquè algun dia els pressupostos participatius no siguin només una part de la inversió sinó tota.

 

MOCIÓ DE L'ASSOCIACIÓ CATALANA D'EXPRESOS POLÍTICS DEL FRANQUISME

Carles Vallejo, president de l'associació, va presentar aquesta moció per recuperar la memòria dels maquis garrotxins a partir d'en Francesc Serrat Pujolar "Cisquet", maqui olotí afusellat al Camp de la Bota el 25 de febrer de 1946. Per la CUP Olot la lluita per la dignificació de la memòria històrica és una de les grans assignatures pendents, cal derogar d’una vegada per totes els consells de guerra franquistes. La moció va ser aprovada per unanimitat i l'Ajuntament es va comprometre a:

 • La col·locació d’una placa al domicili Olotí on va viure (carrer Macarnau, 5) amb una breu explicació de la seva defensa per les llibertats.
 • Que cada 25 de febrer una representació institucional de l’Ajuntament d’Olot homenatgi a Francesc Serrat Pujolar al Camp de la Bota i al fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc.
 • Reconèixer públicament i treure de l’anonimat aquests defensors de les llibertats Olotins per aquest motiu impulsar una comissió que estudi la història dels maquis a la Garrotxa i si cal n’impulsi homenatges per recuperar la memòria històrica.  

 

REBUIG A LA SENTÈNCIA DE LA MANADA

El Ple Municipal va llegir un comunicat, subscrit per tots els grups, de rebuig a la sentència de "la manada" i de suport a la víctima i a totes les víctimes de la violència patriarcal.

 

MOCIÓ CONTRA LA MASSACRE DE PALESTINS A GAZA

Poques coses més es poden afegir en aquesta moció, però si que ens agradaria remarcar una vegada més la nostra condemna i rebuig a una altra matança perpetrada per l’exèrcit israelià. Aquesta vegada a la frontera amb la Franja de Gaza, on manifestants es concentraven pacíficament per reclamar el seu dret a retornar als seus llocs d’origen, ocupats il·legalment per Israel ara ja fa 70 anys.

70 anys en què Israel ha imposat un règim de neteja ètnica a la població palestina: un règim apartheid, colonització i ocupació, que ha provocat més de 7 milions de refugiades i refugiats palestins. I tot això amb la complicitat i la passivitat de la comunitat internacional. 365 km quadrats de territori. 1,8 milions de persones. Més de 10 anys sota un bloqueig total (marítim, aeri i terrestre) impedint el lliure moviment tant de persones com de mercaderies.

Una vergonya i un menyspreu total a la vida i a la dignitat de les persones que intenten sobreviure en aquell territori.

La moció és aprovada per unanimitat.

 

MOCIÓ DE LA CUP EN DEFENSA DE LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

La primera de les tres mocions que vam presentar va ser aprovada per unanimitat. Per la llibertat de Valtònyc i Pablo Hasél. L'Ajuntament d'Olot es va comprometre a:

 • Manifestar la preocupació per la deriva autoritària de l’Estat expressada en la modificació del Codi Penal de 2015 que habilita l’extensió del delicte d’enaltiment del terrorisme a casos com el de Josep Valtònyc i Pablo Hasél. A més demanem la derogació immediata del delicte d’injúries a la Corona, recollit en els articles 190 i 491 del Codi Penal.

 • Que l’Ajuntament d’Olot defensi públicament la llibertat d'expressió i de creació artística com un dels pilars centrals de la nostra societat democràtica.

 • Que l'Ajuntament d’Olot doni suport a aquelles iniciatives ciutadanes d’artistes, músics i veïns i veïnes en general que s’organitzen al voltant de la defensa de la llibertat d’expressió.

 • Que l’Ajuntament d’Olot es solidaritzi públicament amb els rapers Valtònyc i Pablo Hasél, així com amb qualsevol artista que pateixi persecució per les seves obres de creació.

 • Instar al Govern de l’Estat i a les Corts espanyoles a impulsar els canvis legislatius necessaris per a la derogació de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana, per tal de garantir el ple exercici de la llibertat d’expressió, especialment en les expressions artístiques.

 

MOCIÓ DE LA CUP EN DEFENSA DE LA COMUNITAT EDUCATIVA

Aprovada també per unanimitat. Es va acordar:

 • Expressar el suport als docents que són objecte de la repressió mediàtica, judicial i policial; tant en els casos de Sant Andreu de la Barca i la Seu d'Urgell, com en la resta.
 • Renovar el compromís de continuar donant suport a tots els centres educatius de la nostra ciutat i comarca en la seva defensa dels valors democràtics, la cultura de la pau i l'esperit crític; pilars bàsics perquè els futurs ciutadans i ciutadanes construeixin una societat justa, democràtica i participativa.
 • Demanar l’immediat arxiu del procediment judicial obert contra professorat d’El Palau i d’altres procediments judicials oberts amb la mateixa motivació contra docents de l’escola pública catalana.
 • Reclamar de les institucions educatives i polítiques la protecció del nostre professorat. Que es faci públic l’informe de la inspecció educativa que exonerava el professorat d’El Palau i es doni suport públic al professorat.
 • Exigir que s’aturi la campanya de criminalització dels docents i l’ofensiva contra l’ensenyament  públic català, que és l’escola de tots i totes.
 • Traslladar aquest acord als centres educatius de la Garrotxa, al Col.lectiu de Mestres de la Garrotxa, als sindicats i entitats impulsores de la Taula d’Emergència Docent (TED), al Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), a la FAPAC, als Moviments de Renovació Pedagògica i a la delegació territorial d’ensenyament de Girona.

 

MOCIÓ DE LA CUP DE DENÚNCIA DEL CARÀCTER PATRIARCAL I CLASSISTA DE LA JUSTÍCIA ESPANYOLA

Aprovada amb els vots favorables de la CUP, ERC i el PDECAT. El PSC i Olot en Comú hi van votar en contra.

Si fem una República nova que sigui feminista: comencem-la bé i regulem un ordenament jurídic propi en perspectiva feminista, a on no hi capiguen males interpretacions per part de jutges homes, masclistes.  Un ordenament que actuï en contra la violència de gènere , amb protocols que donin resposta a agressions sexuals durant les festes majors o en espais públics d’oci, on les dones pateixen assetjament, visual, lingüístic i sexual. A la nova república catalana, els homes i les dones serem iguals o no serem. Els acords van ser:

 • L’Ajuntament d’Olot dóna tot el suport a víctima la supervivent  de la violació perpetrada per “la manada” així com també a totes les víctimes d’aquest sistema patriarcal.
 • L’Ajuntament d’Olot rebutja la sentència i denuncia el caràcter patriarcal i de classe de la justícia espanyola. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Olot dona suport a l’acusació particular, que manté que els fets són constitutius d’un delicte d’agressió sexual, violació, i no tan sols d’abús sexual com ha acordat la sentència.
 • L’Ajuntament d’Olot insta al Parlament de Catalunya a impulsar urgentment un ordenament jurídic propi en el marc republicà amb perspectiva feminista.
 • L’Ajuntament d’Olot fa una crida al moviment feminista per, seguint amb l'esperit de la Vaga 8M, respondre conjuntament a l'ofensiva de l'Estat contra nosaltres i a construir plegades una República Feminista.
 • L’Ajuntament d’Olot es compromet a esdevenir un municipi lliure de violència. En aquest sentit, el consistori es posicionarà sempre al costat de qualsevol víctima de la violència masclista que tingui lloc en el municipi i li oferirà tot el suport jurídic i material que li sigui necessari.
 • Els acords avui aprovats s’enviaran a les institucions, les entitats veïnals  i es publicaran tant a la web com a les xarxes socials d’aquest ajuntament.
 • Comunicar aquests acords a les associacions La Dalla i Alba, al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, a l’Institut Català de la Dona, al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i al Parlament de Catalunya.