La CUP Olot porta 10 propostes sobre la intel·ligència artificial a l'Ajuntament

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat els 10 acords proposats per la CUP per millorar la vida de la gent d'Olot amb criteris de justícia social, transparència i aprofundiment democràtic.

La primera vegada que es va parlar sobre aquest tema al consistori olotí va ser durant el Ple del mes de febrer de 2023, en el qual la formació anticapitalista va preguntar a l'equip de govern quines mesures estava prenent per preparar-se per a l'arribada d'aquesta tecnologia. Amb la resposta del regidor d'innovació i tecnologia, Agustí Arbós, la CUP va constatar amb sorpresa que l'Ajuntament encara no havia començat a treballar en cap protocol ni programa de formació interna.

En conseqüència, la CUP Olot va decidir presentar una moció per tal que l'Ajuntament es posés les piles i es comprometés a realitzar una sèrie de mesures per millorar la vida de la gent d’Olot, alhora que es comprometés a establir uns criteris ètics en la seva implementació.

La moció presentada demanava que es treballés en la implementació intel·ligència artificial seguint criteris de justícia social, transparència i aprofundiment democràtic. Tots els partits amb representació municipal (Junts, ERC, PSC i CUP) hi van votar a favor.

Els 10 acords de l'Ajuntament d'Olot per a la implementació intel·ligència artificial seguint criteris de justícia social, transparència i aprofundiment democràtic

1r bloc: Preparem l’Ajuntament a nivell tècnic i logístic

  • Realitzar un estudi de les àrees de l'ajuntament que podrien beneficiar-se de la intel·ligència artificial per optimitzar processos i millorar la gestió.
  • Establir una comissió interna que tingui per objectiu analitzar les implicacions i les oportunitats que ofereix la intel·ligència artificial, així com les seves limitacions.
  • Establir un marc ètic per a l'ús de la intel·ligència artificial que garanteixi la privacitat i la seguretat de les dades personals, així com la transparència en la presa de decisions.
  • Desenvolupar plans de formació per al personal que treballa en àrees que poden ser afectades per la intel·ligència artificial, amb l'objectiu de garantir la seva adaptació i actualització.

2n bloc: Millorem la vida de la gent

  • Prioritzar l'ús de la intel·ligència artificial per resoldre problemes socials i ambientals a través de la identificació de desigualtats i la millora de l'eficiència en la gestió de recursos.
  • Establir un pla per a la creació de llocs de treball relacionats amb la intel·ligència artificial, que garanteixi que les persones afectades per la transformació digital tinguin les habilitats necessàries per adaptar-se a les noves exigències del mercat laboral.
  • Establir mesures per garantir la diversitat i la inclusió per evitar la bretxa digital en la implementació de la intel·ligència artificial, evitant la discriminació i promocionant la igualtat d'oportunitats.

3r bloc: Cooperem amb altres administracions

  • Establir una línia de comunicació i cooperació amb altres ajuntaments, organitzacions i empreses per intercanviar informació, coneixements i recursos sobre la intel·ligència artificial.
  • Instar a la Generalitat de Catalunya a treballar en el desenvolupament de sistemes d'intel·ligència artificial públics i a promoure la regulació dels sistemes privatius, per tal de protegir els drets de la població.

4t bloc: Fomentem el debat i la participació de la població

  • Desenvolupar una estratègia de comunicació per informar i sensibilitzar la població sobre les oportunitats i els desafiaments de la intel·ligència artificial, amb l'objectiu de fomentar l’esperit crític i la col·laboració en el procés de transformació digital.

 

 

 

La CUP Olot demana que se segueixin criteris de justícia social, transparència i aprofundiment democràtic.