La CUP realitza una jornada sobre sobirania popular, empoderament i processos participatius

Els convidats eren Quim Brugué, politòleg i professor de treball social a la UdG, Judit Font, activista i professora de treball social a la UdG, i Érika Zárate, representant de Resilience Earth, cooperativa responsable dels processos participatius que s’han estat duent a terme a Olot els darrers mesos.

La CUP d’Olot va començar aquest dissabte el seu cicle sobre sobiranies debatent i fent propostes sobre la sobirania popular. Els convidats eren Quim Brugué, politòleg i professor de treball social a la UdG, Judit Font, activista i professora de treball social a la UdG, i Érika Zárate, representant de Resilience Earth, cooperativa responsable dels processos participatius que s’han estat duent a terme a Olot els darrers mesos.

L’aportació de Quim Brugué va ser més teòrica: la teoria política ha discutit molt sobre els elements que s’impliquen en la sobirania, que són el poder i el territori, però s’ha arribat a la conclusió que aquests dos elements han quedat desdibuixats. Per això, és cada vegada més difícil parlar de sobiranies. Considera molt important definir les formes de democràcia existents (representativa, directa, radical i deliberativa); totes tenen avantatges i inconvenients i segurament la millor és una combinació de totes quatre. Finalment, va acabar citant Aristòtil: "ciutadà és aquell que sap governar i ser governat".

Judit Font va centrar la seva intervenció en tres conceptes: poder, legitimitat i sentit d’allò públic. El poder ens ha dotat d’estructures de poder, però hem d’aprendre a relacionar-nos-hi, a gestionar-lo. La legitimitat és intrínseca a la comunitat, però la pot tenir un agent validat per tothom (les institucions). Tot allò que és públic ho hem atorgat a l’administració perquè ho gestioni segons valors d’universalitat, transparència, igualtat, etc., i és aquesta administració la que decideix per nosaltres com es gestiona, si de manera pública, privada o una fórmula mixta. Reivindica la gestió comunitària: allò públic són béns comuns de la ciutadania i, per tant, és la ciutadania la millor per gestionar-ho a través del sistema participatiu de presa de decisions, de baix a dalt, que reculli els valors anteriors, perquè no busca el lucre i que s’adapti a cada context i necessitat, per això els projectes de gestió comunitària són tots diferents. A partir d’aquí va descriure la seva experiència en gestió comunitària de l’Ateneu de la Coma Cros de Salt, projecte en el qual està immersa ara mateix.

Per la seva banda, Erika Zárate va descriure com s’ha desenvolupat el procés participatiu que s’ha dut a terme en cinc barris d’Olot i que ha portat a ser escollits sis projectes de les 15 propostes finalistes. Valora molt positivament el procés pel que ha tingut de pedagògic, de recerca del consens, de creació d’una estructura participativa a la ciutat i per la creació de confiança cap a aquests tipus de propostes.

Durant les seves intervencions, els assistents van poder intervenir per opinar, debatre i aportar nous elements, alguns dels quals de la pròpia realitat olotina, per tal d’anar creant propostes al voltant de com implementar la sobirania popular a la nostra ciutat.

La propera sobirania serà sobre la sobirania residencial i de l’espai públic i es dura a terme el proper dissabte, 14 de juliol, de 10 a 13 del matí, a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, al Puig del Roser d’Olot.

PER SABER-NE MÉS...

Actualment hi ha un allunyament cada vegada més gran dels centres de decisió de les persones a qui van dirigides les actuacions polítiques i socials. Els centres de decisió reals –les instàncies econòmiques– es troben fora de l’àmbit polític i el condicionen per tal que aquest darrer només compleixi les seves atribucions formals i utilitzi els aparells de l’estat per garantir­-ne i afavorir­-ne els interessos.

Des de la CUP creiem que la democràcia real és la que permet decidir dia a dia el model de societat que volem. Això no és fàcil, però els ajuntaments, com a institucions més pròximes a la societat, tenen una gran oportunitat i, sobretot, responsabilitat en aquest sentit. Els ajuntaments han de ser els ens des d’on es construeixi la radicalitat democràtica anul·lada avui dia. Cal retornar la política a la gent. El nostre objectiu final és arribar al poder popular. El poder popular és l’exercici ple de la sobirania per part del poble en l’àmbit polític, econòmic, social, cultural, ambiental, internacional, i en tot àmbit del desenvolupament de la societat, a través de les seves diverses formes d’organització.

El poder popular es fonamenta en el principi de sobirania, que correspon a l’exercici i desenvolupament de la consciència política i l’organització del poble. L’organització i participació del poble es regeix en aquest poder popular pels principis i valors de la democràcia participativa i protagònica, l’interès col∙lectiu, la justícia, la igualtat social i de gènere, la diversitat cultural, la cooperació, la honestedat, la transparència o la responsabilitat, entre d’altres. El poder popular correspon a la màxima expressió de democràcia directa, on les persones de les classes populars tenen la totalitat del poder respecte a les decisions quotidianes del seu entorn.
La sobirania popular és doncs, aquella que ens permetrà el desenvolupament pràctic de totes les sobiranies que com a CUP plantegem en tant que en el seu conjunt representen l’alternativa de ciutat i societat que volem.

Per tal de posar les bases d’un nou municipi i un nou municipalisme cal reflexionar, generar i articular nous mecanismes de participació política i social que facin d’aquest nou model un model de participació directa i protagonista on les persones siguin cridades a ser subjectes actius en el sí de la seva comunitat. Hem de fer realitat la radicalitat democràtica, com deia Joan Fuster, “Tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”.

La primera matinal de les jornades Construïm les sobiranies la dedicarem a la sobirania popular. A partir de l’experiència de Judit Font, Quim Brugué i Erika Zárate, debatrem, farem propostes i, en definitiva, transformarem. L’objectiu d’aquesta jornada va molt més enllà de l’intercanvi d’experiències; pretén reflexionar sobre les propostes participatives que es poden desplegar des de les institucions, els límits d’aquestes i com sobrepassar-los, i tot això traslladar-ho a propostes concretes que puguin ser aplicables en els propers mesos i/o anys a la nostra ciutat.

Els assistents van opinar i debatre sobre la realitat olotina i van fer propostes al voltant de com implementar la sobirania popular a la nostra ciutat.