La CUP Olot demanarà explicacions sobre el cas 3% i les relacions amb el concurs per gestionar els residus d'Olot

Arran de les notícies sorgides en diversos mitjans sobre el cas 3% i les relacions amb el concurs públic sobre la gestió dels residus a la ciutat d’Olot, des de la CUP Olot volem traslladar les següents reflexions i posteriors preguntes per tal que l’alcalde en faci les explicacions pertinents en el proper ple municipal.

Roda de premsa 20/03/2017 amb el diputat Benet Salellas

Contextualitzant

  • En el ple  extraordinari de 29 d’agost del 2011, s’adjudicà a la UTE “Instal·lacions, gestió, formació i assessorament, SAL” i “URBASER, SA” - (IGFA-URBASER UTE) la gestió dels serveis públics municipals de recollida de deixalles i neteja viària per un import anual de base: dos milions quatre-cents seixanta-tres mil vuit-cents vuitanta - tres euros amb noranta-sis cèntims (2.463.883,96€ + IVA) durant vuit anys + 2 de pròrroga.
  • Aquesta adjudicació com qualsevol altre va passar per la mesa de contractació, que és la que obre els diferents sobres on hi ha les ofertes, els informes tècnics elaborats pel SIGMA i els informes econòmics dels serveis econòmics de l’Ajuntament. En aquest moment qui va tenir més puntuació va ser Urbaser seguida de Fomento de Construcciones y Contratas S.A (FCC)
  • L’empresa Fomento de Construcciones y Contratas SA  va presentar al·legacions perquè no estava d’acord amb uns punts de les puntuacions tècniques. Se’ls hi van acceptar les al·legacions però tot i així, qui acaba guanyant  la concessió va ser Urbaser.
  • La publicació definitiva de la concessió al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) es va publicar el 20 d’octubre del 2011.

Després de llegir les respectives actes del ple, d’escoltar les explicacions dels diferents tècnics i l’alcalde en la junta de portaveus extraordinària del dijous 2 de març de 2017, el procediment va seguir el protocol de qualsevol altre adjudicació.

Però arran de les notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, com Ràdio Olot, extretes del sumari policial, sabem que:

  • Es van celebrar sis reunions entre l’ex-gerent de CDC, Andreu Viloca i un dels principals directius d’URBASER, Jordi Duran, durant al concurs d’Olot.
  • En una d’aquestes trobades, concretament el  9 de setembre del 2011 (11 dies després del ple d’adjudicació), Duran li hauria fet entrega d’un xec de 60.000 euros. Aquest xec  amb origen de la fundació ACS (del grup constructor del mateix nom, en aquell moment propietari de URBASER, i per cert que n’és propietari Florentino Pérez) va anar  a benefici de la fundació Fòrum Barcelona vinculada a Convergència.
  • En data 26 d’octubre del 2011 (6 dies després de publicació definitiva de la concessió al DOGC) es va realitza una trobada entre Coromines, Viloca (exgerent CDC) i Francesc Sánchez (extresorer CDC).

Per tant, un cop exposats tots aquests fets demanem a l’alcalde, com a càrrec públic i com a representant democràticament escollit, que en el proper ple municipal, expliqui i contesti les següents preguntes:

  • Senyor alcalde, què li sembla que una empresa que rep contractes públics milionaris faci donacions voluntàries a les fundacions del partit que gestiona el govern que les atorga, 11 dies després de guanyar el concurs d’Olot?
  • Senyor alcalde, per transparència, li demanem que expliqui a la ciutadania els temes tractats a la trobada que es va realitzar el 26 d’octubre del 2011 entre vostè, Viloca i Sánchez.

I també voldríem dirigir una pregunta al president de la nova Convergència (PDeCAT) de la Garrotxa:

  • Com saben,  la CUP no té fundacions ni permet donacions voluntàries ni demana crèdits a bancs.. En aquest sentit, voldríem demanar al sr. David Coromines, si com a partit que sempre diu que volen fer les coses diferent als seus predecessors de Convergència, s’han plantejat prohibir les donacions voluntàries a les fundacions del seu partit, com van fer  ERC el 2011? 

En data 26 d’octubre del 2011 (6 dies després de publicació definitiva de la concessió al DOGC) es va realitzar una trobada entre l'alcalde d'Olot Coromines, Viloca (exgerent CDC) i Francesc Sánchez (extresorer CDC).