Els rebuts d’aigua d'Olot seran més barats el 2025 gràcies al pacte amb la CUP
La CUP ha aconseguit introduir una quinzena de propostes al servei de la majoria social i del bé comú. A canvi, s'abstindrà a la votació dels pressupostos.
Les noves tarifes eliminen el consum mínim per estimular l’estalvi d’aigua i s’augmenta la progressivitat per penalitzar els grans consumidors. Aquesta és una de les concessions que ha fet l’equip de govern de Junts i ERC a canvi de l’abstenció de la CUP a l’aprovació inicial del pressupost 2025. A part d’aquesta, la formació cupaire ha aconseguit introduir una quinzena de propostes al servei de la majoria social i del bé comú.
Segons la previsió que ha fet l’empresa concessionària de l’aigua, la proposta de la CUP implicarà una rebaixa a la majoria dels rebuts. Fins ara, tots els habitatges de la ciutat tenien un consum mínim que es cobrava tant si es gastava com si no. Les noves factures eliminen aquest llindar i premiaran les llars que gastin menys aigua.
A més a més, arran de la gran quantitat de pèrdues d’aigua que té Olot, la CUP ha posat com a condició estudiar l’elaboració d’un Pla director de la xarxa d’abastament d’aigua, tal com tenen la resta de pobles de la comarca, amb l’objectiu d’augmentar-ne el nivell de rendiment per sobre del 75%. La regidora de la CUP, Bruna Cañada Roca, ha recordat que “davant una situació de canvi climàtic és essencial millorar la gestió de l'aigua”.
Destinar més d’un milió d’euros al Nucli Antic
Cupaires i equip de govern han pactat destinar, com a mínim, un milió d’euros al Projecte de regeneració del Nucli Antic, liderat per l’arquitecta Itziar Gonzàlez. Amb aquests recursos, l’Ajuntament podrà impulsar la compra i rehabilitació de diverses illes del barri per fer-hi habitatges i locals comercials de qualitat.
El cap de l’oposició, Jordi Gasulla Flavià, ha reblat que “cal anar a l’arrel del problema en comptes de destinar diners a mesures cosmètiques, com el mig milió d’euros que l’equip de govern ha destinat a pintar les façanes de la Plaça Major”.
Aplicar el recàrrec de l’IBI als pisos buits abans d’acabar l’any
La CUP també ha posat com a condició que s’incoï el recàrrec de l’IBI pels pisos buits abans que s’acabi aquest any 2024. L’any 2022, l’Ajuntament va enviar 460 cartes informatives, però dos anys després encara no ha iniciat cap expedient per cobrar aquest recàrrec. Segons el consistori, Olot té més de 1.900 habitatges buits sense motiu, centenars dels quals en mans d’entitats bancàries i grans tenidors.
Més places de llars d’infants
Un altre tema molt reivindicat pels cupaires és l’ampliació de places de llars d’infants. L’agost de 2023, la CUP es va quedar sola votant una moció per l’ampliació de places d’infantil 1 i iniciar els tràmits per obrir una nova llar d’infants pública.
En la negociació amb l’equip de govern, la CUP ha aconseguit el compromís d’ampliar una llar d’infants existent per oferir places a tots els infants que se n’han quedat sense aquest curs i, també, estudiar la creació d’una de nova escola bressol al Barri Vell. Per Gasulla, “una llar d’infants al Nucli Antic contribuiria a la revitalització i rejoveniment del barri”.
El primer grup de l’oposició denuncia que fa anys que l’Ajuntament està desaprofitant les subvencions que la Generalitat posa a disposició dels municipis per a la construcció d’aquests nous equipaments, necessaris per donar resposta al creixement demogràfic que està experimentant la ciutat.
Potenciar la mobilitat a peu, en bicicleta i en bus
Pel que fa a la mobilitat, la CUP també ha aconseguit arrancar alguns compromisos que fins ara l’equip de govern s’havia negat a aplicar. Un d’ells és la redacció d’un Pla de supressió de barreres arquitectòniques. Feia anys que els cupaires es queixaven que l’Ajuntament només fa pedaços inconnexos. La proposta ha de servir per començar a planificar a curt, mitjà i llarg termini per garantir que les voreres de les principals vies d’Olot estiguin adaptades.
En la línia de fomentar els desplaçaments a peu, també s’ha aconseguit el compromís d’instal·lar senyals pedagògiques en diversos barris d’Olot. Aquesta era una de les propostes presentades per la plataforma “No és un vial, és un carrer!” a la moció Olot Camina, aprovada fa tres anys i que l’Ajuntament fins ara havia incomplert. Segons el pacte signat, durant el 2025, equip de govern i CUP es reuniran per tal de definir i treballar aquesta campanya.
En relació a la bicicleta, la CUP ha reivindicat que cal deixar de fer bicicarrils mal fets i mal col·locats. Per això, ha posat com a condició que durant el 2025 es faci, com a mínim, un bicicarril de qualitat en una de les principals vies de la ciutat.
Pel que fa al servei del TPO, la CUP ha tornat a demanar que s’obri una ronda de consultes i participació per a dissenyar la nova concessió. Una de les necessitats detectades és la instal·lació de marquesines en diverses parades, per protegir els viatgers de les inclemències del temps. A petició de la CUP, l’equip de govern s’ha compromès instal·lar marquesines a les parades de bus que ho necessitin a partir de la vigència de la nova licitació de TPO. Abans de la vigència, també es contempla que si és necessari se’n pugui instal·lar alguna mentrestant.
Cultura als barris i patis oberts
La negociació del pressupost amb la CUP també ha servit per recuperar el programa Cultura als Barris. A principis d’any l’equip de govern de Junts i ERC havia tombat una moció dels cupaires que proposava exactament això.
Una altra proposta cupaire que l’Ajuntament encara no ha desenvolupat és el projecte d’obrir els patis dels centres educatius als barris. En el pacte amb la CUP, l’equip de govern es compromet a iniciar un Pla pilot de patis oberts, a partir d’un estudi de les necessitats i oportunitats, prioritàriament al Nucli Antic.
Llengua catalana i cohesió social
Finalment, els cupaires han situat la promoció de la llengua catalana com a element de cohesió social. Amb aquest objectiu, s’ha condicionat el pacte a donar tot el suport necessari al Consorci per a la Normalització Lingüística i a reforçar els serveis d’alfabetització perquè ningú no es quedi sense plaça
La CUP ha aconseguit arrancar alguns compromisos que fins ara l’equip de govern s’havia negat a aplicar.