L'Ajuntament d'Olot es compromet a multar els bancs que tinguin habitatges buits

L'Ajuntament d'Olot s'ha compromès a tirar endavant els mecanismes necessaris per multar les entitats bancàries i grans empreses que tinguin habitatges buits sense motius. La proposta va ser presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que va concentrar gairebé 150 persones davant l'Ajuntament.

El Ple de l'Ajuntament d'Olot més massiu que es recorda en els últims anys: Gairebé 150 persones van assistir a la crida realitzada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) per donar suport a la moció que reclamava que es multessin les entitats bancàries i grans empreses que mantenen habitatges buits sense justificació. Una bona representació va poder entrar a la sala de plens amb cartells i pancartes per veure com tots els partits (menys el PP) aprovaven la moció.

Arran de la situació d'emergència habitacional provocada per la bombolla immobiliària, el text aprovat considera urgent mobilitzar l'habitatge buit, fomentant i garantint la funció social de l'habitatge, desincentivant-ne la utilització anòmala i penalitzant-ne, si s’escau, l’ús antisocial. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Olot s'ha compromès a imposar fins a 3 multes que poden arribar als 100.000€ a les entitats bancàries i grans empreses que mantinguin els habitatges buits després d'haver estat advertits d'estar cometent una il·legalitat.

A més a més, l'Ajuntament es compromet a aprovar programes d'inspecció; facilitar garanties als propietaris d'immobles buits sobre el cobrament de les rendes i la reparació de desperfectes; impulsar polítiques de foment de la rehabilitació d'habitatges en mal estat; oferir als propietaris la possibilitat de cedir els immobles a l'Administració Pública per que els gestioni en règim de lloguer; i adoptar de mesures de caràcter fiscal, tant de foment com penalitzadores.

La PAH ja havia presentat aquesta moció perquè es debatés al Ple de gener, però els partits amb representació a l'Ajuntament (CiU, PSC, ERC, PP i PxC) van decidir per unanimitat que se'n posposés el debat i aprovació fins al mes de febrer. El motiu era que consideraven necessari un debat en el si de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge abans de portar-la a votació al Ple. Després d'incorporar-hi un parell d'esmenes tècniques, la Taula va donar el vist-i-plau al text. Les peticions polítiques, però, quedaven intactes.

La CUP, que també va exigir que es multin els bancs que tenen pisos buits, ha felicitat la feina realitzada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i ha animat a tothom a continuar-hi participant per tal de posar en evidència que a la nostra comarca també hi ha un problema d'habitatge que exigeix solucions polítiques.

L'Ajuntament d'Olot s'ha compromès a imposar fins a 3 multes que poden arribar als 100.000€ a les entitats bancàries i grans empreses que mantinguin els habitatges buits després d'haver estat advertits d'estar cometent una il·legalitat.