La CUP presenta un plec d'al·legacions a l'Ordenança de Convivència i Via Pública

La CUP Garrotxa ha presentat aquest dilluns un plec d'al·legacions a la proposta d'Ordenança de Convivència i Via Pública d'Olot i ha demanat a l'equip de govern que iniciï un procés participatiu per a elaborar un text de consens.

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de la Garrotxa ha presentat aquest dilluns un plec d'al·legacions a la proposta d'Ordenança de Convivència i Via Pública d'Olot, en les quals manifesta la seva disconformitat en un seguit d'articles proposats per l'equip de govern de l'Ajuntament, en mans de CiU.

Entre d'altres qüestions, la CUP ha presentat al·legacions contra la penalització de la mendicitat, la prohibició de jugar als carrers i places, l'ús de les pilones informatives per part d'empreses amb ànim de lucre, la concepció de la Policia Municipal com un cos merament sancionador, la priorització de les penes econòmiques en comptes de les educatives (especialment en menors), l'inexistència d'un barem que indiqui l'equivalència entre la multa econòmica i les hores de treball comunitari, etc.

A més a més, la CUP ha manifestat el seu malestar pel procés que ha escollit l'equip de govern per tal de redactar aquesta Ordenança de Convivència i Via Pública i ha instat a l'Ajuntament a obrir un procés participatiu obert a tota la població olotina amb la finalitat de poder establir de forma conjunta, entre totes i tots, quines han de ser les normes de convivència i quin ha de ser l’ús de l’espai públic.

Tot seguit, teniu un resum de les al·legacions presentades:

Sobre la mendicitat: Perquè la mendicitat no sigui considerada com un ús inadequat de la via pública. Aquesta és una problemàtica social d’origen econòmic i s’han de prendre mesures pal·liatives i que evitin la mateixa, no sancionar-la. 

Sobre el joc en carrers i places: Perquè no es prohibeixi el joc en els espais públics.

Sobre els monòlits informatius: Perquè els monòlits informatius estiguin al servei dels col·lectius i la població de la ciutat sense ànim de lucre i no perquè les empreses els utilitzin com taulells publicitaris.

Sobre el paper de la Policia Municipal: Perquè la Policia Municipal no sigui tinguda en consideració únicament des del punt de vista sancionador, sinó que també vegi reconeguda la seva capacitat de prevenció i mediació en els possibles conflictes que es donin en l’espai públic.

Sobre les conseqüències pels menors d'edat: Perquè les persones menors d’edat no puguin rebre sancions de caire econòmic, sinó que només puguin exercir tasques comunitàries i educatives.

Sobre el treball comunitari: Perquè es prioritzi el treball comunitari (per davant de les sancions econòmiques) i s’estableixi una equivalència de les sancions econòmiques en hores de prestació d’activitats commutadores en benefici de la comunitat.

Sobre les necessitats fisiològiques: Perquè l’Ajuntament instal·li serveis públics on les persones puguin fer les seves necessitats fisiològiques en cas de que així ho necessitin. No és comprensible que es penalitzi una necessitat humana sense oferir cap alternativa.

Sobre les mesures alternatives: Perquè s’adjunti com a annex a l’Ordenança el protocol d’actuació aprovat per la Junta de Govern Local (en el cas de que estigui aprovat) on es regula l’exercici de les mesures alternatives o complementàries de la sanció econòmica.

Sobre la difusió de propaganda feixista: Perquè l’Ordenança no es limiti només a contemplar com a conductes motiu de sanció les expressions racistes o xenòfobes, sinó que també per a que es sancioni i s’eviti en l’espai públic la difusió idees de caire feixista, que incitin a l’odi racial i religiós i/o que atemptin contra la convivència i la cohesió social.

La CUP ha manifestat el seu malestar pel procés que ha escollit l'equip de govern per tal de redactar aquesta Ordenança de Convivència i Via Pública i ha instat a l'Ajuntament a obrir un procés participatiu obert a tota la població olotina.