La CUP Garrotxa inicia el debat sobre el porta a porta amb una taula rodona amb experts

Una taula rodona va servir per analitzar els pros i contres del sistema de recollida de residus “porta a porta”. L’acte estava coorganitzat per l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx) i la CUP Garrotxa i va comptar amb la participació del director del SIGMA, Francesc Canalias; el tinent d’alcalde de Celrà, Dani Cornellà i el regidor de la CUP a l’Ajuntament de Vic, Nil Puigvila.

El debat va servir per fer una diagnosi de la situació de la recollida de residus amb el sistema actual de contenidors que es fa servir, per exemple, a la ciutat d’Olot. Tots els ponents van coincidir en constatar que aquest sistema delega la responsabilitat dels residus en l’administració, en comptes que siguin les mateixes persones les que siguin conscients de la necessitat de reduir i de separar els residus correctament, ja que és inviable enterrar eternament la gran quantitat de tones de residus que s’estan enterrant actualment a les nostres comarques.

Les experiències analitzades pels ponents evidencien que l’aplicació del sistema “porta a porta” ha millorat substancialment la recollida selectiva als pobles on s’ha aplicat, generant llocs de treball i abaratint a llarg termini el cost total del servei. Això es produeix a causa de la confluència de diversos factors: D’una banda, s’augmenten els ingressos derivats del reciclatge de deixalles; i de l’altra, es redueix la taxa que cal pagar als abocadors per enterrar el rebuig.

Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), va exposar el model de recollida que tenim a la comarca. Va posar especial èmfasi en què els tècnics responen a directives polítiques i a casa nostra els alcaldes demanen la solució més barata a curt termini.

Dani Cornellà fou l’alcalde que va aplicar per primera vegada el “porta a porta” al municipi de Celrà (el Gironès). Actualment és tinent d'alcalde de Celrà. En la seva intervenció, va explicar l'experiència del porta a porta al seu poble. Mesos abans de l’aplicació del nou sistema, es va començar a fer pedagogia a la població. La resposta ha estat en general positiva; ara es recicla el 80% dels residus (abans era d’un 20% aproximadament). Aquest sistema ha permès contractació nova, incloent un educador ambiental. Aquest nou cost es compensa amb la reducció d'una part de la factura, ja que porten menys tones de deixalles a l'abocador, a més, el retorn (diners) pels materials reciclables ha augmentat. També va anunciar que a partir del març es bonificarà a les famílies que reciclen i, al contrari, es penalitzarà a les llars que no reciclin.

Nil Puigvila, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Vic, va explicar el procés que està seguint el seu ajuntament per tal de començar a aplicar, properament, el “porta a porta”. A la vegada, va alertar que aquests projectes s'han d'obrir a la ciutadania i sotmetre'l a debat. Per exemple, s'ha de poder decidir quin model de gestió es vol per l'empresa que en faci la gestió (privat, públic, semi-públic).

L’Ajuntament de Celrà ha habilitat un portal web on es donen, de forma transparent, les dades del nou sistema de recollida “porta a porta” del municipi, on hi ha l’evolució de la recollida selectiva i informació d’interès per a la població: http://portaaporta.celra.cat

D’una banda, s’augmenten els ingressos derivats del reciclatge de deixalles; i de l’altra, es redueix la taxa que cal pagar als abocadors per enterrar el rebuig.