[Crònica] Xerrada "Polítiques públiques per a la millora de l'habitatge en nuclis vells".

Ahir dimecres 14 de juny la CUP-OLOT va reunir a la sala d’actes de l’Escola d’Art d’Olot a  mig centenar de persones, arquitectes, tècnics del CASG, veïnes i veïns del barri vell, comerciants, polítics, per tal de parlar amb Itziar González i Pablo Feu sobre com es poden fer polítiques públiques per a la millora de l'habitatge a nuclis vells a partir de la cooperació entre els agents: l’administració i la ciutadania.

L’acte va comptar amb una fila zero amb el director de l’Escola d’Art d’Olot, Toni López, Joan Albesa, ex-regidor del PSC d’urbanisme i responsable del Pla de Barris i els tècnics de l’empresa Paisaje Transversal responsables de l’execució del PIAM al Barri Vell.

Els assistents van poder confirmar que si es pot aplicar les diferents lleis d’habitatge per tal de recuperar de la propietat privada, el seu ús social, i que la manera de fer-ho és insistint des de baix perquè des de dalt es mogui fitxa.

En aquesta línia la CUP ha estat treballant des de fa més de dos anys perquè les Lleis d’Habitatge es compleixin i l’Ajuntament exerceixi la seva responsabilitat social, que és garantir el dret a l’habitatge per a tothom.

Per això la CUP continuarà treballant aportant idees i solucions perquè l’optimisme i les mesures efectives amb què podem canviar i millorar el nostre barri vell va ser la conclusió per part de tots els assistents.

 

Itziar González i Virós, és arquitecta  i activista política.

Impulsora del Parlament Ciutadà, fundadora de l'Institut Cartogràfic de la Revolta i autora del llibre Revoltes. Professora associada del Departament de Composició Arquitectònica de l'ETSAB (UPC) fins al 2005.  Ex-regidora del districte Ciutat Vella de Barcelona (2007-2'010). Ha realitzat nombrosos treballs de rehabilitació en nuclis antics i medis rurals. Va ser tècnica independent en el procés veïnal de participació ciutadana i reforma de la Plaça Lesseps (2002). Actualment col·labora amb diversos estudis d'urbanisme i arquitectura en matèria de sostenibilitat social, participació, mediació i resolució de conflictes en l'espai públic.

 

Pablo Feu, és Llicenciat en Dret. Advocat, expert en dret urbanístic.

Expert en eines per lluitar contra el moobing immobiliari, la centrifugació i la pujada de lloguers en nuclis vells Ha col·laborat en l’assessorament  per la redacció d’estratègies, projectes i protocols d’actuació a la Unitat Contra l’Exclusió Residencial (UCER), en matèria de disciplina en l’habitatge: mobilització de pisos buits, infrahabitatge  i sobreocupació.