Crònica del Ple Municipal 27-04-2017

Ahir al vespre es va celebrar el Ple Ordinari de l'Ajuntament d'Olot corresponent al mes d'abril, amb una durada de gairebé dues hores us compartim el més destacat dels temes que s'hi van tractar.

 

DONAR COMPTE SENTÈNCIA PLAÇA DE BRAUS

El govern municipal ens informa que els accionistes de la Plaça de Braus d'Olot han perdut un nou recurs contra l'Ajuntament d'Olot en relació al projecte modificat de l'edifici de l'Arxiu Comarcal i edifici complementari i el MPOUM-3 Roser.

 

INFORME DE MOROSITAT DE L'AJUNTAMENT D'OLOT

La tresoreria de l'Ajuntament d'Olot va presentar un informe sobre el compliment de la llei de morositat. L'Ajuntament d'Olot i els seus organismes autònoms paguen les factures a una mitjana de 30-35 dies, fet que entra dins la normalitat.

  

 

REGISTRE DE PARELLES DE FET

L'Ajuntament d'Olot disposava fins ara d'un registre de parelles estables municipal. Fa pocs dies la Generalitat va crear el seu propi Registre de parelles estables de Catalunya on a partir d'ara ja es poden fer tots els tràmits, o sigui que el registre municipal perdia el seu sentit al haver-n'hi un de general. Per aquest motiu tots els grups municipals -incloent-hi el de la CUP- vam decidir tancar el Registre de parelles estables municipal i mantenir només la seva vigència a efectes d'emetre certificacions.

Per més informació sobre el Registre de parelles estables de Catalunya la podeu trobar aquí: http://justicia.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Registre-de-parelles-estables-de-Catalunya

 

RATIFICACIÓ ACORDS DE LA MESA GENERAL DE NEGOCIACIÓ DE L'AJUNTAMENT D'OLOT

Es van raticar els acords relatius a:

  • Llicències sense sou dels treballadors municipals.
  • Gaudiment de permisos de lactància, vacances fora de temporada després del naixement i reduccions de jornada per cura d'un fill/a menor de 6 o 12 anys.

El Grup Municipal de la CUP vam ratificar-los però expressant la nostra queixa en referència a que els permisos de maternitat/paternitat encara són dels més baixos d'Europa.

 

PREUS PÚBLICS AJUNTAMENT D'OLOT

En aquest punt, el Grup Municipal de la CUP Olot ens vam abstenir ja que preferim esperar l'estudi de tarificació progressiva i en demanem la seva aplicació també a les activitats de l'Estiu Riu.

A banda, vam fer una proposta fa temps perquè els preus de la piscina municipal es puguin bonificar a aquelles persones que necessitin fer-ne ús per prescripció mèdica i que mentre no hi hagi una piscina municipal coberta s'elabori un conveni amb la piscina de les Tries. Encara esperem resposta de la gerència de l'Hospital d'Olot i Comarcal de La Garrotxa.

 

CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE XALOC I AJUNTAMENT D'OLOT

Es proposa l'encàrrec de gestió per dur a terme les funcions d'inspecció de l'IAE mitjançant un conveni amb Xaloc. S'aprova aquest punt.

 

BONIFICACIÓ ALS LLOGATERS DE PISOS PÚBLICS DE LA GENERALITAT DEL PAGAMENT DE L'IBI

L’agència Catalana d’Habitatge sol·licita a l’Ajuntament d’Olot la bonificació de l’IBI de les finques que té en propietat al barri de St. Miquel i l’Ajuntament hi és favorable, perquè des del primer moment ja tenien clar que no podien fer diferències amb els llogaters dels pisos, els de l’Ajuntament no pagaven IBI i els de la Generalitat si.

La CUP Olot va reiterar, en diverses ocasions, que era injust fer pagar l’IBI a les persones que lloguen pisos, per tant, aquesta resolució ens sembla positiva, en qualsevol cas, ens sobta que en el passat, no haguèssin caigut en incloure a les ordenances fiscals aquesta bonificació del 95% pels pisos de lloguer social, fet que ens diu que fins al moment, aquests els assumien les persones llogateres. Nosaltres entenem que són de lloguer públic, perquè discrepem en el concepte “lloguer social” per a nosaltres és aquell que marca la llei 24/2015 i per a vostès una altra llei.

El que compta és que el ciutadà no pagui.  Per això APROVEM.

 

CONVENI DE CESSIÓ D'ÚS DE PARCEL·LES AL MAS BUFADOR

Es proposa un conveni per l'ús d'unes parcel·les al barri de Sant Miquel per dinamitzar el barri i fer-hi una Plaça i zona d'esbarjo, jocs i ús esportiu. També s'hi inclouen les obres per acondicionar un camí peatonal per als i les joves que van des d'aquest barri fins a l'IES Montsacopa i l'escola del Morrot. Fa molt de temps que es parla d’aquest camí,  també fa molt de temps que es parla de la necessitat d’obrir espais perquè els infants i joves del barri tinguin lloc per poder jugar . Sobretot en un barri on hi ha molta densitat de població, per tant, és un bona notícia , tardana però bona notícia. Aprovem.

 

MOCIÓ D'ERC REFERENT A LA REINVERSIÓ DEL SUPERÀVIT MUNICIPAL PER A MILLORA DELS SERVEIS PÚBLICS I INVERSIONS

Dins una lògica autonomista, podria semblar-nos correcte, però recordem que estem en una conjuntura on ja hem superat el model autonomista i caminem cap a la consolidació d’una república. En aquest camí, és absolutament necessari fer passos ferms i decidits, i no podem jugar al gat i a la rata. si ens ho creiem, no hem de demanar res a l’estat espanyol, cal que actuem i cal que desobeïm. Cal anar més enllà. Els proposem que fem com l’ajuntament de Badalona que ha decidit destinar part del superàvit de 2016 a inversions socials i sostenibles  en lloc d’amortitzar deute bancari. La moció és aprovada per unanimitat.

 

MOCIÓ D'OLOT EN COMÚ PER A LA RECLAMACIÓ DE RETORN DELS IMPORTS COBRATS INDEGUDAMENT PER PART DE LES EMPRESES D’ENERGIA

Votem a favor de la moció, perquè el que planteja, malgrat sigui de caràcter totalment autonomista, planteja diversos escenaris alhora de concebre les relacions entre els ajuntaments i les companyies elèctriques, les quals, recordem, no compleixen en gran part amb les directrius de la llei 24/2015 referent a la pobresa energètica. A Catalunya hi ha 272.000 llars on tots els seus membres estan a l’atur, i dels quals, 95100 no reben cap prestació. També recordem que aquestes empreses, han encarit un 76% el preu de la factura de l’electricitat a l’estat espanyol des del 2005 (informe FACUA - Consumidors en Acció).

Per tant, instem també, a banda de complir amb els acords d’aquesta moció, a estudiar noves formes de concebre i d’entendre la gestió energètica. L’experiència de Barcelona ens sembla un bon exemple; crear un empresa municipal pública per tal de gestionar públicament els servei. Això d’entrada els semblarà com buscar una agulla en un paller, perquè ells són més del sector privat, la qüestió els que els animem  a estudiar la viabilitat de gestionar públicament el servei ara que s’acaba al 2018 la concessió.

 

Amb els precs i preguntes dels diferents Grups Municipals acaba el Ple Municipal.