CiU i PxC tomben una moció per què Olot adopti alternatives a les bosses de plàstic

El Ple de l'Ajuntament d'Olot ha rebutjat avui adherir-se a la campanya "Catalunya lliure de bosses de plàstic". La moció, presentada per la CUP, tenia l'objectiu de substituir progressivament l'ús de bosses de plàstic per alternatives reutilitzables (bosses de roba, cistells, carretons...) i/o compostables, com la fècula de patata (que, a més, es produeixen a la Garrotxa i donen feina a la gent de la comarca).

Els únics partits que s'hi han mostrat clarament a favor han estat el PSC i ERC, mentre que el PP ha decidit abstenir-s'hi. CiU i PxC han rebutjat la proposta al·legant que aquesta no era realista i que era molt difícil d'aplicar. El resultat, doncs, han estat 12 vots en contra (CiU i PxC), 8 a favor (PSC i ERC) i 1 abstenció (PP).

Desgraciadament, Olot no s'ha adherit a la campanya "Catalunya lliure de bosses de plàstic", però aquesta iniciativa compta amb l'adhesió de més de 2.400 persones, 90 entitats i una trentena de personalitats del món acadèmic i cultural; i tampoc són poques les institucions que hi han donat suport. En citem algunes tot seguit:

Ajuntaments: Alella, Amer, Arbúcies, Avià, Avinyonet de Puigventós, Badia del Vallès, Banyoles, Barcelona, Besalú, Capdevànol, Campllong, Celrà, Cervià de Ter, Cornellà, El Masnou, Esplugues de Llobregat, Hospitalet, La Bisbal d'Empordà, La Jonquera, Les Franqueses del Vallès, Lloret de Mar, Manresa, Martorell, Martorelles, Mataró, Molins de Rei, Palafrugell, Palau de Plegamans i Solità, Pallaresos, Pallejà, Papiol, Pardines, Parets del Vallès, Portbou, Ripoll, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besós, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Gregori, Sant Hilari Sacalm, Sant Joan les Abadesses, Sant Just Desvern, Sant Pol, Santa Coloma de Cervelló, Santa Eulàlia de Ronçana, Sarrià de Ter, Siurana d'Empordà, Terrassa, Tiana, Torelló, Torrelles, Viladecans, Vilafant, Vilajuïga,

Consells Comarcals: Els Consells Comarcals de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Osona i Ripollès

Universitats: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona i Universitat Politècnica de Catalunya.

Gremis: Associació Catalana de Federacions de Gremis de Flequers, Gremi de carnissers i xarcuters de comarques gironines, Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters.

Institucions: Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya, Agència Catalana del Consum, Departament d'Innovació, Iniversitats i Empresa.

MOCIÓ

Les bosses de plàstic d'un sol ús que ens donen a les botigues, es converteixen ràpidament en un residu. Tant la fabricació com el seu tractament com a residus, són responsables d’importants afectacions ambientals, socials i econòmiques.

Ens trobem amb un consum abusiu i sovint injustificat de la bossa de plàstic, ja que amb una vida útil curta (12 minuts) es consumeix i malbarata gran quantitat d’aigua i energia, a més del cost ambiental de l’explotació del petroli, un recurs no renovable, amb l’agreujant de ser un producte no degradable.

A Catalunya creixen els residus i el consum de bosses de plàstic, -les deixalles augmenten el 47% en els darrers 10 anys i la causa principal son els envasos i bosses d’un sol ús-. S’ha estimat que a Catalunya, s’usen una mitjana de 5’4 bosses per família i setmana en cadenes comercials (Estudi FPRC, 2007), el que suposa que només amb un cap de setmana consumim més de 14 milions de bosses de plàstic a Catalunya. Les bosses de plàstic representen el 2’32% del pes de les deixalles a Catalunya, un consum de 110.000 tn a l’any (font: CEPA-EdC, 2006).

Dades que demostren un consum injustificat i perjudicial pel medi ambient, doncs son fàcilment substituïbles per sistemes reutilitzables que permetin utilitzar-les moltes vegades (bosses de cotó, ràfia, bosses plegables, cabàs, carretó, etc).

Raons per rebutjar les bosses de plàstic d’un sol ús:

    - Estan fabricades a partir de petroli, un recurs no renovables i molt costós.

    - Suposen un 2’32% en pes de la brossa domèstica i unes 14 milions de bosses el cap de setmana.

    - El seu reciclatge és escàs i costós energèticament. La majoria van a abocadors i incineradores.

    - En la fabricació i incineració s’emeten gasos contaminants (dioxines, cianur d’hidrògen,,,).

    - Si cada català deixés d’agafar 1 bossa es deixaria d’emetre 117 tones de CO2 a l’atmosfera.

    - Poden trigar fins 500 anys en descompondre’s.

    - La seva dispersió al medi provoca l’afectació i mortaldat d’animals al medi terrestre i aquàtic.

    - Son de fàcil substitució per sistemes reutilitzables (com ara cistells, bosses de roba, carretons, etc.) o per sistemes compostables (com ara les bosses de fècula de patata, que, a més, es produeixen a la Garrotxa i donen feina a la gent de la comarca).


Arran dels seu impacte i les múltiples actuacions i experiències d’arreu del món que s'estan desenvolupant respecte a la limitació de la bossa de plàstic, queda clar que s’han de prendre mesures urgents per a posar-hi solució.

S’han estat fent esforços des dels ens locals, entitats cíviques i ecologistes, alguns Gremis i cadenes comercials catalanes per conscienciar als consumidors i els comerços, però la via única dels acords voluntaris és insuficient per frenar de forma generalitzada el consum de bosses. Així doncs, és del tot necessari i urgent el debat, conscienciació i l’acció de canvi en la direcció de limitar el consum de les bosses de plàstic entre tots els agents socials, econòmics i les administracions per tal d'aplicar solucions normatives i restrictives, pedagògiques i efectives.

Conscients de la problemàtica ambiental i social d’aquesta situació, i de la necessitat d’aplicar polítiques ambientals de prevenció de residus, el nostre Ajuntament també ha de ser sensible a aquesta qüestió, és l’Administració més propera al ciutadà i en temes mediambientals com el que acabem de plantejar pot fer molt per reorientar la política de consum i de reducció de residus, doncs podem tenir un paper cabdal en contribuir a invertir les tendències de creixement dels residus, i en promoure un consum responsable, desenvolupant accions per conscienciar a la població i als agents econòmics.

Coneixedors de la campanya d’àmbit autonòmic que promouen la Fundació per a la Prevenció dels residus i el consum responsable i la Federació Ecologistes de Catalunya, proposem que s'adoptin els següents

ACORDS:

Primer: L’Ajuntament acorda sumar-se a la campanya “Catalunya lliure de bosses de plàstic”.

Segon: Demanar i donar suport al Govern de la Generalitat de Catalunya i especialment al Departament de Medi Ambient i Habitatge, la regulació del consum indiscriminat i gratuït de bosses de plàstic a Catalunya: aplicació d’un impost ecològic de 0,20 €/bossa.

Tercer: Desenvolupar una campanya progressiva de comunicació a la població (Escoles, entitats,..) i al sector comercial del municipi, dels acords d’aquesta moció i de la necessitat de limitació de la bossa de plàstic en el context de la prevenció de residus d’envasos i embolcalls, i les alternatives més ecològiques (bossa de roba, bossa plegable, carretó, cabàs, bossa compostable...).

Quart: Adherir-se i participar en la declaració del 3 de juliol “Dia Català Sense Bosses de Plàstic”.

Cinquè: engegar dinàmiques amb els comerços com la creació d'una Xarxa de comerços respectuosos amb el medi ambient, proposta que fomentarà principalment l’acord per a que els comerciants del municipi redueixin progressivament l’ús de les bosses de plàstic del comerç.

Sisè.- Preparar un acord amb els comerços locals posar un preu a les bosses de plàstic, per desincentivar-ne el consum. Destinar el fons que es generi al desenvolupament de campanyes de conscienciació ambiental en l’àmbit de la prevenció i el consum.

Setè  Preparar una proposta de bonificació fiscal a partir de les ordenances fiscals als comerços locals que desenvolupin actuacions per a reduir de forma efectiva el nombre de bosses d’un sòl ús.

Vuitè.- Contactar amb els distribuïdors del municipi per a limitar les bosses de plàstic de forma específica en els proveïments i activitats que desenvolupi l’ajuntament.

Novè.- Regular la distribució de bosses dins el reglament del mercat municipal.

Desè: Comunicar aquest acord al Parlament de Catalunya i al Departament de Medi Ambient i Habitatge.