CiU i ERC tomben una moció per promoure el programari lliure a Olot

L'Ajuntament d'Olot ha rebutjat donar suport al programari lliure i promoure'n l'ús entre la població. El text rebutjat proposava fer un pla municipal de migració al programari lliure per substituir tot el programari propietari que sigui prescindible a curt termini abans d'acabar aquest mandat. Una moció idèntica havia estat aprovada, fa pocs mesos, per l'Ajuntament de Girona.

La moció per donar suport al programari lliure en l'àmbit de les TIC a l'Ajuntament d'Olot va ser rebutjada amb els vots en contra de CiU (10) i ERC (2). El regidor d'organització, innovació i atenció al ciutadà, Josep Ferrés, va al·legar que a l'Ajuntament no li pertoca promoure l'ús del programari lliure. El regidor Pere Gómez, d'ERC, va justificar el seu vot contrari dient que l'Ajuntament ja està fent tot el que està a les seves mans per potenciar el programari lliure, i va considerar que les propostes de la CUP eren "massa ambicioses".

CiU, ERC i també el PSC (que es va abstenir) van al·legar també que l'any 2005 l'Ajuntament d'Olot ja va aprovar una moció sobre programari lliure. Guillem Picart (CUP) els va respondre dient que la situació del programari lliure ha canviat moltíssim des d'aleshores i que el que proposava la CUP en aquesta moció és un compromís explícit i factible per a promoure el programari lliure abans d'acabar el mandat.

L'Ajuntament de Girona va aprovar una moció idèntica a aquesta, fa pocs mesos

Es dóna la paradoxa que la mateixa moció havia estat aprovada, l'octubre passat, per l'Ajuntament de Girona, governat per CiU, després que els regidors de la CUP i Reagrupament ho proposessin. En aquell cas, CiU i Reagrupament hi van votar a favor (no en contra, com han fet a Olot). ERC no va poder-hi votar, ni a favor ni en contra, perquè no té representació a l'Ajuntament de Girona.

Experiències recents de migració al programari lliure

Una de les experiències recents més rellevant a nivell europeu és el cas del projecte LiMux a l'Ajuntament de Munich i que va concloure el desembre de 2013. Va consistir en migrar a programari lliure els més de 14.000 “ordinadors públics” de la ciutat i que s'ha considerat molt positiu, no només per l'estalvi que suposa en el pressupost públic, sinó també en l'eficiència en la gestió.

El regidor d'organització, innovació i atenció al ciutadà, Josep Ferrés, va al·legar que a l'Ajuntament no li pertoca promoure l'ús del programari lliure.